Tornipääskyjen historia
Partiolippukunta Tornipääskyt perustettiin Martin seurakunnan tuella 31. lokakuuta 1945. "Nuotioillassa" oli läsnä 22 partiotyttöä, kolme vanhempain edustajaa ja seurakunnan pastori Kiviluoto. Veljeslippukuntamme oli tuolloin toiminut jo kahdeksan vuoden ajan ja alueelle haluttiin tuoda partiotoimintaa myös tytöille. Tornipääskyjen ensimmäiseksi lippukunnanjohtajaksi valittiin Sirkka Havas. Lippukunnan ensimmäinen lippukangas ostettiin Tukholmasta asti. Lipun on piirtänyt Toukka eli Kerttu Nummelin. Uusi lippu vihittiin käyttöön vuonna 1984.
Tornipääskyt kokoontuivat Martin seurakuntatalon yläkerrassa kunnes saimme nykyisen tilan kolollemme vuonna 1957 Tornikotkien saatua uudet tilat rakennuksen toiseen päähän. Tornipääskyjen kokoukset pidetään samaisella kololla edelleen. Vain ulkonäkö on vuosien varrella muuttunut kalusteiden, muistoesineiden ja koristeiden ansiosta. Kolon ilme muuttui merkittävästi vuonna 1985, kun kolo paneloitiin ja remontoitiin yhdessä Tornikotkien kanssa. Kololla kokoontuvat seikkailijat, tarpojat, samoajat sekä vaeltajat. Kololla pidetään myös suunnittelukokoukset, johtajistot, hallitukset ja muita kokoontumisia. Kolon sydämenä on iso puinen pirttipöytä, jonka ääreen on aina mukavaa kokoontua. Tornipääskyillä on myös kolon ohella Tornikotkien kanssa yhteiskäytössä keittiö ja seurakunnan alasalit, joissa pääasiallisesti vain sudenpennut kokoontuvat.
Tornipääskyt ovat juhlineet kautta historiansa näyttävästi vuosipäiviään. Näistä viimeisimpänä vuonna 2015 lippukunta juhlisti 70-vuotista taivaltaan. Silloin lippukunta julkisti pronssisen juhlakorun, vietti kesäleirin Lapissa (Boazu) ja juhlisti syntymäpäiviään Turun Upseerikerholla.
Tornipääskyjen "poikaset" Tuulihaukat lähtivät pesästään 1981 Uittamolle ja Vaakun Vartijat 1985 Paattisille.
Tornipääskyjä on parhaimmillaan ollut liki 300 1950-luvun loppupuolella. Tornipääskyissä on vuoteen 2021 mennessä ollut 19 lippukunnanjohtajaa.